Kelionė „su smalsumo pagardais ir emocijos padažu”

       Panevėžio „Žemynos” progimnazijos mokytojai po ilgų nuotolinio mokymo mėnesių labai pasiilgo artimo bendravimo, todėl labai nudžiugo Mokytojo dienos popietę galėdami praleisti kvalifikacijos kėlimo renginyje „Edukacinės rekreacinės lauko erdvės veiksmingam ugdymui”.
       Kelionės metu aplankėme Kėdainius – muziejų po atviru dangumi. Smalsu buvo išgirsti gidės Reginos pasakojimą apie XIV amžiuje jau minimą miestą, kuris net 290 metų priklausė Radviloms. Kelionę pradėjome Kėdainių širdyje – Senosios Rinkos aikštėje. Susipažinome su Rotušės istorija, fotografavomės prie paminklo Radviloms ,,Skrynia”, žavėjomės rudenėjančia Džiazo gatvele, susipažinome su sinagogų kompleksu. Didingame Radvilų mauzoliejuje išgirdome istorinį pasakojimą apie ten saugomus 6 unikalius XVIII a. dailės paminklus – kunigaikščių Radvilų sarkofagus. Patenkinome savo smalsumą apsilankę XVII – XVIII a. gyvenusio škotų pirklio Jono Arneto namuose.
       Apsilankymas senamiestyje praturtino mūsų istorinę patirtį, kuria pasidalinsime ugdydami mokinius. Patyrėme gerų emocijų besigrožėdami rudenėjančiu peizažu, apsilankydami jaukiose parduotuvėlėse ir kavinukėse.
Viduramžių valgymo kultūros mokėmės Naujamiestyje ( Panevėžio rajonas).Vilija Petkūnienė bei Gitana Zaviežienė pristatė programą ,,Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu”. Tai kulinarinė kelionė po XIV – XVI amžių ragaujant, ką valgė Lietuvos didikai, bajorai, miestiečiai ir valstiečiai. Buvo įdomu, skanu, linksma. Ragavome alaus sriubą, lazankes, autentišką grietinę, kabinome valgius iš vieno dubens, taukuotas rankas šluostėmės į staltiesės kraštus. Į ,,gerų emocijų padažą” panardinome kasdienybės smulkmenas ir gera buvo muzikuoti, žaisti, gauti dovanų.
Mokytojo profesija atsakinga ir ugdymo procesas reikalauja susikaupimo, įtampos, todėl branginame akimirkas, praleistas kitose erdvėse, kitaip, bet su savais žmonėmis.

Kategorijos: