Lietuvių kalbos pamokos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje

    Sausio 12,13 dienomis mūsų mokyklos penktokai vyko į pažintinę ekskursiją po Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąją biblioteką. Ši Panevėžio apskrities viešoji įstaiga– pagrindinė didžiausią universalų fondą Lietuvos Šiaurės rytų regione sukaupusi, įvairią kultūrinę veiklą plėtojanti biblioteka. Be to, pernai Lietuva minėjo 160-uosius Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimimo metus.
    Mokiniai buvo padalyti į dvi grupes. Vieni klausėsi paskaitos apie Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gyvenimą ir kultūrinę veiklą. Kiti, lydimi gidės, apžiūrėjo visus tris bibliotekos aukštus. Bibliotekos darbuotoja įdomiai papasakojo apie knygų paėmimo ir grąžinimo tvarką, apie tai, kaip negalima elgtis su knygomis. Paminėjo, kad reaguojant į skaitytojų išsakytą poreikį, nuo sausio 1 d. bibliotekos durys yra atviros ir gyvūnams. Čia keturkojų laukia ne tik dėmesys, bet ir dubenėlis su vandeniu.
    Darbuotoja atkreipė mokinių dėmesį į bibliotekos portalą Panevėžio krašto kultūrai ir istorijai pažinti „Panevėžio kraštas virtualiai“ https://paneveziokrastas.pavb.lt/. Jis praėjusiais metais sulaukė beveik 154 tūkstančių virtualių lankytojų. Paragino naudotis portale sukaupta informacija ruošiantis pamokoms.
    Mokiniams buvo priminta, kad bibliotekos pastate kadaise veikė Naftalio Feigenzono spaustuvė, ir parodyta ekspozicija „Prisimename bibliotekos pastate veikusią spaustuvę“, kuri nukėlė į XIX a. pab.–XX a. pr. Panevėžį.
    Penktokus ypač sudomino Atvira jaunimo erdvė. Tai išskirtinė bibliotekos vieta, kurioje 14–29 metų jaunimas gali saugiai praleisti laisvalaikį, išbandyti savo gebėjimus, gerinti bendravimo įgūdžius, savanoriauti. Čia įsikūrusios virtualios grafikos, fotografijos studijos, meditatyvi, pojūčių terapija paremta ZEN zona, veikia penki klubai, turima žaidimams skirtos įrangos, knygų, stalo žaidimų.
    Ekskursijos pabaigoje mokiniai dalyvavo viktorinoje ,,Ką sužinojai apie biblioteką?“. Prizai buvo kvietimai apsilankyti Atviroje jaunimo erdvėje, knygų skirtukai. Be to, visus patraukė pirmame aukšte esantis „Knygų maininykas“. Čia mokiniai galėjo rasti jiems patinkančių knygų ir parsinešti namo.
    Ekskursijos tikslas buvo suteikti žinių mokiniams apie Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybę, apie bibliotekos teikiamas paslaugas. Taip pat paskatinti mokinius draugauti su knyga, kadangi žmogus, turintis rankose vertingą knygą, niekada negali būti vienišas. Namuose visi turėjo apmąstyti, kas labiausiai patiko išvykoje, ir parašyti pasakojimą.

     Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Dalia Liorančienė

 

Kategorijos: