Startuoja projektas „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“

Kasmet prasidėjus naujiems mokslo metams Lietuvos vaikai skuba ne tik į mokyklos suolus, bet ir į šalies baseinus, kur prasideda pirmosios projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ plaukimo pamokos. Nuo lapkričio 20 dienos plaukimo pamokų projektas startuoja ir Panevėžio „Žemynos“ plaukimo baseine. Projektine veikloje dalyvauja Pradinės mokyklos, A.Lipniūno, „Žemynos“, „Saulėtekio“ progimnazijų ir K. Paltaroko gimnazijos antrųjų klasių mokiniai (410 moksleivių).
Vaikų mokymas plaukti yra svarbi veikla keliais aspektais – pradinių plaukimo įgūdžių mokymo ir saugaus elgesio prie vandens, skendimų prevencijos, fizinio aktyvumo didinimo ir talentingų vaikų plaukimui paieškos prasme. Plaukimo pamokos vykdomos bendradarbiaujant su mokyklomis kūno kultūros pamokų metu, todėl jos prieinamos ne tik tiems vaikams, kurių tėveliai randa laiko atvesti vaikus į baseiną po pamokų, bet ir tiems, kurie po pamokų neturi galimybės lankyti baseiną. Projektas truks iki gruodžio mėn. (18 pamokų) ir bus tęsiamas vasario–gegužės mėn. (14 pamokų). Moksleiviai per 18 pamokų kursą įgyja šiuos įgūdžius: bendrą pripratimą prie vandens aplinkos, mokės sulaikyti kvėpavimą ir orientuotis po vandeniu (pvz., ištraukti nuskendusį daiktą), gebės plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį (7 sekundes), mokės atlikti įkvėpimo ir iškvėpimo į vandenį pratimus (5–6 įkvėpimai ir iškvėpimai į vandenį – „burbulai“), gebės slinkti ant krūtinės ir nugaros, kai skirtinga rankų padėtis, atlikti šuoliuką į vandenį nuo bortelio ant kojų (negilioje baseino dalyje), plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį (15 sekundžių), išmoks panerti po vandeniu ir ištraukti ant dugno gulintį daiktą iš ne mažesnio kaip 1,5 m gylio, gebės judėti į priekį ant krūtinės ir nugaros, atlikdami kojų judesius krauliu su lenta ir iškvėpdami į vandenį (25 m) bei gebės nuplaukti 25 m nugara ar krauliu.
Plaukimas – vienas iš efektyviausių būdų pagerinti laikyseną ir ištiesinti stuburą. Plaukiant dirba beveik visi kūno raumenys. Tai saugus ir sveikas sportas, tolygiai ir efektyviai lavinantis visą vaiko kūną. Plaukdamas vaikas išmoksta geriau koncentruotis ir drąsiau siekti savo tikslo. Mažėja įtampa ir stresas, atsikratoma baimių. Vaikas įgauna pasitikėjimą savimi, „pajaučia vandenį” ir išmoksta taisyklingai plaukti. Tai yra įgūdis, kartais galintis net išgelbėti gyvybę. Projekte dirba „Žemynos“ baseino plaukimo treneriai Aistė Marapolskienė, Guoda Jonelytė Lukošienė, Jūratė Klimavičienė, Justina Steponaitienė ir Aivaras Šaulianskas.

Kategorijos: