Netradicinio ugdymo Žmogaus saugos diena

       Balandžio 26 dieną Panevėžio ,,Žemynos“ progimnazijoje vyko netradicinio ugdymo Žmogaus saugos diena. Visi suprantame, kad gyvename nuolatinių pavojų ir tragiškų įvykių apsuptyje: avarijos, gaisrai, sausros, potvyniai, paslaptingoji radiacija, ozono sluoksnio nykimas, globalinis atšilimas ir daugybė kitų nelaimių tyko žmogaus. Norint jų išvengti arba sumažinti pasekmes, reikia mokytis, stengtis jas atpažinti, saugotis ir imtis atitinkamų veiksmų. Viso to mokomasi per žmogaus saugos pamokas, tai integruojama į kitus dalykus, todėl jau  nuo pradinių klasių mokiniai suvokia elementarias saugaus elgesio gatvėje ir namuose, gamtoje ir   mokykloje taisykles.

       Netradicinio ugdymo dieną vyko klasės valandėlės pradinukams „Deganti žolė pavojinga gamtai ir žmonėms“. Tai labai aktuali tema, kadangi vos prasidėjus kalendoriniam pavasariui, vos nutirpus sniegui, ugniagesiai gelbėtojai jau masiškai kviečiami gesinti padegtos pernykštės žolės. Pradinukai piešė plakatus tema ,,Žolės deginimui-ne!”, kalbėjosi su klasių auklėtojomis apie žolės deginimo žalą augalams, gyvūnams ir pačiam žmogui.
        Kita aktuali tema- rūšiavimas. Tai viena svarbiausių ir paprasčiausių veiklų, kuria kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos mažinimo Lietuvoje. Kol vieni parduotuvėse ieško tik ekologiškų prekių, atliekas skrupulingai rūšiuoja, atsisako plastiko, kiti pamiškėje verčia sugedusią buitinę techniką, nebereikalingas padangas, kitas šiukšles. Vadinasi, atliekų rūšiavimo įpročiai priklauso nuo žmogaus sąmoningumo lygio. Neatsitiktinai 5-6 klasių mokiniams vyko klasės valandėlės „Rūšiuoju, vadinasi, tausoju“. Be to, mokiniai turėjo sukurti trumpametražių filmukų „Švarinu ir gražinu aplinką prie namų“.
        Vyresniesiems mokiniams vyko paskaitos: 7 klasių mokiniams ,,Nelaimės kelyje, dviračių ir paspirtukų kelių eismo taisyklės“. Ją skaitė Laima Keblienė, Panevėžio miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė. Vėliau mokiniai kūrė lankstinukus „Stop karui keliuose!“. 8 klasių mokiniams buvo papasakota apie Lietuvos kariuomenės struktūrą ir tarnybos būdus joje. Vaizdo pamoką organizavo Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyresnysis verbuotojas štabo seržantas Renaldas Stuknys. Aštuntokai taip pat turėjo sukurti aplinkosauginių trumpametražių filmukų.
        Kontaktiniu būdu besimokantys pradinukai ir mokyklos darbuotojai sėkmingai įvykdė funkcines evakuacijos pratybas.
       Taigi žmogaus saugos dieną vyko labai konkreti, daugialypė ir kompleksiška veikla, apimanti temas ir veiksmus, kurie būtini siekiant išvengti nelaimių ar jų padarinių.
        Vaizdinę medžiagą iš Žmogaus saugos dienos veiklų galima pamatyti mokyklos Facebook puslapyje.

 

       Žmogaus saugos mokytoja D. Liorančienė

Kategorijos: