Mokytojai kelia kvalifikaciją keliaudami

     Panevėžio „Žemynos” progimnazjos mokytojai dalyvavo kvalifikacijos kėlimo renginyje „Kūrybiško mokymo(si) erdvės ar formalūs mokymo metodai”.
     Kelionės metu apsilankėme gamtos ir architektūros perlu vadinamuose Tytuvėnuose.
     Miestelio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis – tai įvairios stilistikos šventovė, kur šiuo metu įsikūręs „Piligrimų centras”. Gidės pasakojimas nukėlė į praeitį, praturtino istorinę atmintį, kuria pedagogai pasidalins su savo mokiniais. Mokytojai patyrė gerų emocijų ir grožėdamiesi rudens peizažu.
     Įdomus kelionės objektas buvo seniausia Kelmės rajono gyvenvietė Kražiai. Jie dar 1253 metais paminėti Mindaugo rašte. Miestelis išsiskiria turtinga savo istorija ir išlikusiais kultūros paveldo objektais: pagoniška alkaviete Vytauto kalnu, legendomis apipintu Medžiokalniu, kurio grožis įkvėpė kurti Europos poetą Motiejų Kazimierą Sarbievijų. Renginio dalyviai lankėsi Kražių bažnyčioje, kuri į istoriją įėjo Kražių skerdyniu vardu. Dar 1616 metais įkurta Kražių jėzuitų kolegija šiandien išaugo į Žemaitijos švietimo ir religinio gyvenimo centrą. Jame įsikūręs ir M.K. Sarbievijaus kultūros centras. Ten mokytojai dalyvavo edukacinėje programoje „Pas žemaičius atvykus”. Mokėsi žemaitiškų dainų, šokių. Ragavo kastinį ir girą.
     Mokytojo profesija atsakinga, nuolat reikalaujanti pažinti, atrasti, dalintis žiniomis su ugdomais mokiniais. Mokytojai tą daro ne formaliai, o pritaikydami kūrybiškus metodus, dažnai ugdymo procesą organizuodami netradicinėse erdvėse.

 

     Liudmila Putauskienė, lietuvių kalbos mokytoja, atstovė spaudai

Categories: Metodikos panorama